fitness

Fitness-porn0 vagy magabiztosság

Tegnap lett kész egy új videóm. Relatíve hosszú időbe telt, mire ilyen (elfogadható) állapotba került, és ma reggel azon kezdtem gondolkodni, hogy a Kérdések és válaszok című videóm kapcsán vajon miért vacakoltam ennyit. Aztán megfejtettem. Féltem a megmérettetéstől. Attól, hogy most valami „igazán kint lesz” a világhálón, amit nem tudok úgy moderálni, utókorrektúrázni, mint akár ezt a szöveget. S ez indította el a gondolatot, hogy a magabiztosság vonalán elinduljak, és gyökérokként a fitness-porn0t találtam, mint az általam sokszor emlegetett kulturális értékvesztés egyik következményét.

A világ legjobb oktatója

Aki valaha is járt egy órámon, nehezen képzeli el, de az elején ez nem ilyen volt. Féltem kiállni emberek elé, erőteljesebb hanggal megtölteni egy termet. Aztán részt vettem egy workshop-on, ami változást hozott. A foglalkozást tartó hölgy magabiztos volt, határozott, erőteljes, impulzív. Gratuláltam is neki és utána még privátban beszélgettünk nem keveset és próbáltam megfejteni ezt a fajta belső erőt. Elárulta az ő praktikáját: minden órát úgy kezd, hogy elmondja magában, hogy ő a világ legjobb oktatója és ez az óra így csak jó lehet. Elkezdtem ezt a gyakorlatot és láthatjátok, hogy mi lett a vége.

Az első videóimról

Évek után már nem okozott gondot tömeg előtt beszélni, előadást tartani, napi 12 órát megtartani, mert lett rutin. Aztán jött a digitális tér. A legelső videótáras anyagomat újra megnézni felkavaró. Idő kellett ott is, hogy megszokja az ember, hogy utólag újra- és újra nézhető, nincs ember, aki visszajelzést adna, csak egy kamera. Elárulom, az első tizenx videót még utólag végignéztem, nem mondok-e vagy teszek valamit, ami nem kellene oda, vagy éppen valami szakmai bakit ejtek… aztán felhagytam ezzel. Most már olyan kamera előtt órát tartani, mintha ott sem lenne.

Kishitűségről

Több ok miatt nem akartam a Youtube-ra anyagot feltenni, erről a Mi mennyi miért anyagban részletesebben írtam is, de a legfőbb ok akkor még az volt, hogy a kollégák értékítéletétől, a leendő ügyfelek megítélésétől, a mémgyártóktól…, meg még kitudja mitől tartottam. De rá kellett jöjjek, hogy a magabiztosság hiányának nem ez az eredője, hanem a fitness-porn0.

Újabb fogalomra van szükség

A digitális vállalkozásom számos új kifejezés és fogalom bevezetését követelte meg tőlem, hogy a tendenciák könnyebben értelmezhetővé váljanak számomra, így például a DÖCS. Amikor az ember belekezd valamibe, akkor csak megnézi, hogy mások hogyan csinálják. Mi az, amivel azonosulni tudok, és akár jobbá, személyesebbé téve még felhasználni is, és mi az, amivel már nem is akarok foglalkozni. Előre bocsátom, hogy a YT tele van jó és méltatlanul ingyen adott anyaggal – persze értem én, hogy „10 milliárd megtekintés után jön a nagylé”, de az még odébb van. De ettől függetlenül megjelent az éra, ami a lelkületében a leghatározottabb jellemeket is megkérdőjelezi, elbizonytalanítja. Ezekben a fitness videókban a szakmaiság, a technika inkább zavaró, mintsem segítő elem, pusztán a megtalálást segíti, de a beltartalom odébb van. Több árnyalata van ennek, egy-egy színt vizsgáljunk meg:

  • A videó főszereplője nem a termékét, a szolgáltatását akarja eladni, hanem a saját megismételhetetlen nagyszerűségét, legyen szó erőről, hajlékonyságról, … , amit rajta kívül csak egy kivételes csoport képes csak végrehajtani a planétán, napi x óra gyakorlás után.
  • Az elsődleges nemi jellegeket éppen, a másodlagosakat minimálisan eltakaró vagy csak jelelő videók, amiben bár tornáznak, de a dicsőséges húspép formája, zsírtalansága áll a rendező fókuszában. Ők azok, akik utólag meg tudnak bántódni azon, ha a buja kéjvágy martalékaként végzik anyagaik, vagy éppen a modernkori gyakorlat útját járó férfi megajándékozza egy madártávlatból készített csípőfronti portréval, ezzel terelve a közös beszélgetést a tettek felé.
  • De van az a fajta fitness videó is, ami tornaruhán keresztül akár egy tűpontos prosztatavizsgálat elvégzésére is alkalmassá teszi a hozzáértő szemet, vagy éppen könnyen elvégezhető monitoron keresztül is egy méhnyakszűrés. Először azt hittem, hogy ez csak eseti videó, még a csatornában is megkellett győződjek, hogy biztos nem kalandozott el az emberi jellem máshová, de ami először csak árnyéknak tűnik, az utána megkérdőjelezhetetlenül bizony a duzzadó férfi életerő egy pandexben lefojtva. Persze hősünk nyújtást végez, csak az operatőr lehet oly’ balga, hogy mindezt olyan szögekkel ábrázolja…

A videó-termelő

Nem ez a vonal, de ide tartozik – s most újabb fogalom jön: a VIDEÓ-TERMELŐ. Évek óta aktív a közösségi videózásban, és láncba ontja a videókat. Először még izgalmasnak hat, aztán amikor ugyanazokat a manírokat pattintja el, csak most nem erdőszélén, hanem a furgonja tetején, már-már unalmas. De mégis nézett…

A mindig feszes hasakról

Mi is a jó ingyenes videó legfontosabb komponense? Az előkép, ami a belekattintás felé terel. Ott lehet tökéletesen megfeszített minden izom, kis fény ide, kis olaj oda, kis filter amoda, hangzatos behívószavak, de csak rövidek, semmi mélység. Aztán a megnyitott videóban más ruhában, más helyszínen, kevésbé tökéletes miliőben (akár felöltözve) lemegy a műsor. Miért is? Mert nincs az a feszes has, amit lehetne minden helyzetben úgy tartani, mert gyűrődik, és oda az illúzió.

A videóklipekről

Kamaszkoromban, a 90-es években a videóklipekben még mindenkin volt ruha. Aztán évek alatt vagy a költségvetés fogyott el a ruhák felől, vagy az igény erre. Most már egy fürdőruha is ruha, sőt egy mellbimbó tapasz is elegendő felsőruházat gyanánt. S akkor csodálkozunk, hogy az eladásösztönzők közül a feszestestű, megélhetési fitness instruktor is idomul a tendenciához. Mondjuk, lehetne szakmai felkészültséggel, profizmussal, részletgazdagsággal is felvenni ezzel a tendenciával a harcot…

Hol vagyok én?

A 40-től pár centiméterre alapvetően máshogy látom az eladásösztönzést, önmagamat, és a vesszőparipámat, az önazonosságot. Tehát a feladat továbbra is adott: ebben a táptalajban kell elvetni valami mást, várni, hogy kicsírázzon, megerősödjön. Szép feladat, de – csak hogy analógiában maradjak a korábbi gondolati szállal – állok elébe. ????

Innen folytatjuk.

Megosztás: