motiváció

Mennyire nehéz online tornázni?

Olvasási idő: kb. 7 perc

Csókolom, sziasztok.

Másfél éve vagyok az online piactéren. Látjuk a “működését”, de legyünk őszinték praktikusan nem értjük mégsem. Mindenki megpróbálja megmagyarázni a saját igazát és emellett eltökélten kitart, még ha igazolatlan is minden állítása, bár paradox módon mégis eladható. A legnagyobb kérdés persze, hogy mitől működik, ha működik, és mitől nem, ha nem. Elemző típusként folyamatában próbálom megérteni a valós mozgatókat. Ezért (is) készítettem 3 kérdőívet közel hasonló kérdésekkel az online tornatér megtartó erejéről és az általános motivációról.
Az eredményeket elemezzük ki közösen és próbáljunk következtetéseket levonni, sőt akár erőt meríteni, szembesülni – ahogy tetszik. Talán Te is találsz egy kapaszkodót egy gondolat formájában, ami kimozgat mindabból, ami megköt.

Sok mindent kipróbáltál, de a ZÁKÁNY FITNESS teszthetén még nem vettél részt?!
Akkor itt az idő! 

Mennyire nehéz megindulni?

A központi kérdés az volt mindhárom fókuszcsoport esetén, hogy mennyire szánod rá könnyen vagy nehezen magad, hogy online mozogj. Azt kértem, hogy a válaszadók 1-től 5-ig skálázzák be ezt. Ahol is az 1 azt jelent, hogy ’Semmi nehézséget nem okoz, hogy mozogjak’, míg az 5: ’Minden óra előtt kemény belső tusa’ van.

A közösségi válaszadók. Az első referenciacsoport a zárt csoportom volt. A válaszadók 33%-nak semmilyen akadályt nem okoz a mozgás. De nem elhanyagolható, hogy a 25% számára minden mocorgás előtt komoly tusa a megindulás. A köztes számokra a maradék százalékok egyenletesen oszlanak meg.

Akik valaha előfizetők voltak. A 21% könnyen rávette magát egykor a velem való mozgásra, ellenben a 7% számára a belső tusa jellemzőbb motívum volt a mozgás előtt, mint akár az elérhető eredmények.

Akik most is előfizetők. A válaszadók 22%-ának itt sem okoz gondot a tornaszőnyeg fele való megindulás, de ugyancsak 22% számára kemény munka a polifoamra való avászkodás.

Téged mennyire lepett meg ez az eredmény? Őszintén mondom, azt hittem könnyebben megy mindez számotokra…

Miért is csinálod?

Az utóbbi két csoportot újabb kérdések által tovább faggattam, hogy minél jobban, árnyaltabban megértsem akár a távolmaradás, akár a nehézkes megindulás mögötti gyökérokokat. A ’Mi (volt) a legfontosabb motor a mozgás mellett? ’ kérdésre a válaszadók javarészt a ’jobb közérzet’ és az ’alakformálás’ opciót jelölték meg , a ’fájdalommentes mozgás, funkciók javítása’ mellett. Az ’órai hangulatnak’, és az ’eddig elért eredményeknek’, a ’gyakorlatanyagnak’ nem volt ilyen súlya számukra.
Volt, aki mindezt kiegészítette még a ’stresszoldás’, valamint a ’hitelesség, eredetiség’, a ’kellemes fáradtság’, a ’tenni akarás önmagamért, erőnlétemért’ kifejezésekkel.

Hányszor odáztad el a mozgást?

Az online stúdiómat elhagyók 29%-a számára többször maradt el a mozgás, mint amennyit mozgott. Ellenben ez a mostani előfizetők 44%-a számára most is valós probléma.          

Érdekesség. Az elhagyók 86%-a azért hagyta abba a mozgást, mert a fizikális jelenlétű órák kapcsán megszokott kontrollt, javítást hiányolta. A távolmaradás egyéb okaként ilyen válaszokat kaptam: otthon nem tud csak az órára koncentrálni. Ill. ok még a társaság hiánya, valamint az online platformok személytelensége.

Gondolkodtál már azon, hogy abbahagyod?

Ezt a kérdést csak a mostani előfizetőkhöz intéztem. 56% határozott, kövér nemet mondott erre. A 22% fejében meg fordult, de nem lépte meg. A maradék 22% pedig abba is hagyta, de visszatért.

Mit üzensz a többieknek?

A kérdőívben arra is kerestem a választ, hogy van-e valamilyen bevált praktikája a válaszadóknak, akár gondolata, idézete, oka, bármi, ami átlendíti a “nem akarom” állapoton? Illetve kértem, hogy üzenjen rajtam keresztül azoknak, akiknek fogyóban a lendület vagy már el is fogyott. Ezek a kedvenc üzeneteim:

  • Ráállok a mérlegre, megfogom a leadnivaló plusz párnácskákat.
  • Mozogni fontos, élvezd míg lehet, bánni fogod, ha már nem vagy képes rá.
  • “Az első 3 percet kell kibírni.
  • Visszagondolok arra, hogy mozgás után mennyivel jobban éreztem magam.
  • Magamnak is üzenném, hogy extra tudatosnak kell most lenni, úgyhogy elég volt a tespedésből, kifogásokból! Mocorgásra fel! 🙂
  • Mi ketten vagyunk, így könnyebb, mert ha az egyiknek nincs kedve tornázni, a másik tudja noszogtatni. Tehát: párosan ez is könnyebb :) “

Ha lustaság miatt kihagysz egy edzést, utána ez csak fokozódni fog. Ne engedj a kísértésnek!
A tested és a lelked megérdemli a rendszeres ,,karbantartást”.

Ha pedig ennél is több kell

Ne feledd, hogy ha több motor kell számodra a mozgásra, akkor lehet, hogy egy személyre szabott online vagy valós jelenlétű magánóra lehet a megfelelő választás számodra. Utóbbi a THM formájában érhető el a debreceniek számára.

Innen folytatjuk.

Megosztás: