A terhesség alatt bekövetkező formai változásokat az egyenes hasizom közbenső, inas része leköveti, de a szülés után ez a terület nem minden esetben tud visszarendeződni a szülés előtti állapotba, így alakul ki a szétnyílt hasizom.

Rectus diastasis vagyis a szétnyílt hasizom

Az évek múlásával sok minden megtalálja az embert, és utána „okosodik” hozzá. Ebben a sorozatban elsőként a fejfájással kapcsolatban írtam. A szétnyílt hasizom a következő ebben a sorban.

De miről is van szó pontosan?

A terhesség alatt bekövetkező formai változásokat az egyenes hasizom közbenső, inas része leköveti, de a szülés után ez a terület nem minden esetben tud visszarendeződni a szülés előtti állapotba. Egyre több fórumon minden második kismama érintettségéről írnak.

A probléma első körben esztétikai, de a funkcióvesztést a test többi része korrigálni próbálja, és holisztikus egészként szemlélve haladhat az „átterhelt felelősség” a testben újabb és újabb problémákat szülve – csak hogy stílszerű analógiában maradjunk.

Nagyanyáink is küzdöttek ezzel?

Többet hallani erről, mint valaha. Egyrészt megváltoztak a szokások, a gyermekvállalási kedv időben 10-20 évet tolódott el, illetve a fizikális test nincs felkészítve arra a terhelésre, amit a terhesség jelent. Valamint ide sorolom azt is, hogy a fizikai test nem arra a sokrétű mozgásra van használva jelenleg, mint amire „meg lett álmodva” egykor.

Mekkora a baj?

Kulcsfontosságú, hogy ez a probléma, azaz a szétnyílt hasizom is „eltornázható”, de ennek mértékének a megítélésében az érintettnek felelősnek kell lennie, azaz bevonni nőgyógyászát ennek a mértéknek a reális megítélésébe.

Mi lehet a megoldás?

Roppant egyszerű: van egy csokor gyakorlattípus, ami kifejezetten segíti a korrekciót, és van egy csokor gyakorlattípus, ami kerülendő. Mindezek mentén relatíve gyorsan korrigálható a formavesztett egyenes hasizom.

Egyik szakmai sikerem ezen a „területen” egy 30-as hölgyvendégem, aki rendszeresen járt hozzám. A siker úgy következett be, hogy nem direkten foglalkoztunk a hasával, hanem egyszerűen volt, amit kerültünk és volt, amit előnyben részesítettünk a feladatokból. Pár hét után nagy boldogan számolt be arról, hogy panaszmentes lett.

Személyre szabott program érdekében keressen bizalommal!

Innen folytatjuk.