tippek utazáshoz

Tippek utazáshoz

Csókolom, Sziasztok és az Uraknak egy ikonikus pacsi.

Bár most nem az utazásnak kedvez az idő, de nem is olyan régen, egy utazásom alatt jegyzetet készítettem, és pár dolgot összeszedtem abban a témában, hogy mire is kellene figyelni egy utazás és /vagy kirándulás során – természetesen szigorúan a mozgás szabadsága és egészség szempontjából. 😉

A csípő védelme

Ha sokat utazunk olyan „pózban”, ahol a térdünk tartósan magasabban van, mint a csípőnk, akkor érdemes a lábakat keresztezni a lábszárnál (bokánál), a térdeket távolítva, a külső talpéleken támasztva a lábfejeket. Így egy hosszabb úton (transzfer, repülő, helyi közlekedés) sem fog utólag fájni a csípőnk.

Több apró út, mint egy nagy

Utólag is engem igazolt az idő, hogy a vállalkozás szempontjából is jobb, ha nem egy hosszabb leállás van, hanem több kisebb szünet. Az én személyes tapasztalatom, hogy jobban is várja az ember ezeket a pár napos kiruccanásokat.

Vízivás

A legfontosabb. Nekünk bevett gyakorlat, hogy mindig van nálunk elegendő vízmennyiség. A telefon időzítője pedig 45 percenként jelez, és akkor inni kell 3-5 „intenzív” kortyot. (Egyébként a kortyolás is egy gyakorlat…) Sokan el is felejtik utazáskor (is) az ivást, vagy attól félnek, hogy hol fognak tudni pisilni. Erre a megoldás: utazáskor akkor pisilünk, amikor lehet, és nem akkor, amikor kell. Ez a módszer nekünk maximálisan bevált. Kávézó, étterem, múzeum, strand, pláza, pályaudvar… minden tele van mosdóval. A „nem ivás” is az inkontinencia felé tereli az óvatlan „nem ivót”. A vizelet színe pedig legyen közel víztiszta színű mindig. Ha sötétebb tónusú, akkor már a kiszáradás felé tartunk.

Az alapszabály a vízmennyiségre továbbra is a következő: 20 testtömeg kilogrammonként 1 liter vizet ildomos fogyasztani naponta.

Mezítlábas séta

Amennyit csak lehet, sétáljatok mezítláb, ettől szinte újjá születik a talp. Minél bizonytalanabb a talaj (homokos part, egyenetlen fűcsomós talaj) annál jobb a lábfej mindkét boltozatának.

Reggeli torna

Ébredés után (is) végezz néhány gyakorlatot, hogy felébreszd a tested. A kedved is jobb lesz, ill. tudod, hogy ma is tettél valamit az egészségedért. Reggel a mobilizáló gyakorlatok jobbak, este pedig inkább a nyújtó gyakorlatok.

Jómagam reggelente – az utazások alatt is – 30 perc tornát végzek. Javarészt álló és ülő tornára van mód az egyre kisebb szállodai szobákban.

Arctorna, intim torna, hosszirányú nyújtózás

Bárhol, bármikor végezhető. Repülőn, a tengerparton teppedve vagy tömegközlekedve. Sok kicsi sokra megy. Az aprónak ható mozgás-percek össze adódnak. Lehet gyönyörködni a tájban, miközben valami hasznossal fejlesztjük a testünket. Napi 45-60 perc észrevétlenül is összejön.

Szállodák tornaterme

Használjuk ki az alkalmat, hogy egy szállodában bármikor le lehet menni egy kis kardió edzésre. 45 perc egyenletes kardió, vagy ennek a 20 perces fartlek változata intenzív munkára bír minket, történjen az egy elliptikus tréneren, vagy dinamikusan sétálva a kicsit döntött futópadon.

Vagy: minden szálloda tele van lépcsővel. Remek móka, ha a térdünk is bírja a lépcsőzést, hogy fellépegetünk az épület legfelső szintjére, majd lifttel le (ez a pihenő), majd újra fel gyalog, és lifttel le, amennyi kör belefér 5-15 perc alatt. Garantált, hogy bedurran a combunk, fenekünk főleg, ha kettesével szedjük a lábunkat.

Napvédelem

A szállodák közösségi tereiben látva a különböző barnulásokat, égéseket, ezt is szóvá kell tenni. Magunk paródiájává válunk, ha egyik felünk még „iroda-fehér”, a másik rákvörösre égett. Akiknek a bőre bírja a szoláriumot, azzal is szépen elkészíthető a bőr a napon töltött időszakra.

Sapka, kalap

A „kocsiból ki, kocsiba be tejfehér test” és leginkább a fejtető – érzékeny. Kortól függetlenül ajánlom, hogy valami fejfedő legyen a fejünkön a szabadban. Az urak, főleg ha a hajzat ritkul, különösen figyeljenek arra, hogy mindig legyen kupak a fejükön.

Svédasztal…

A legérzékenyebb téma. Mértékletességre biztatok mindenkit, főleg ha a formánk inkább a „könnycsepp” felé tart. Napközben a magvak segíthetnek éhség esetén, s hogy ne farkaséhesen érkezzünk a roskadozó vacsoraasztalok elé.

Az ember a saját energia- és ételigényét akár sokszorosan túlértékeli…

Teniszlabda

A bőröndben nem sok helyet fog. De remekül felfrissíthetjük a fáradt, „rommá járt” lábunkat vele vagy a hátunkat a falnak dőlve.

Sok séta

Alapvetően 10.000 lépés (ami 2-2,5 óra gyalogos sétát jelent) ildomos naponta. Legalább az utazás során próbáljuk jó szokássá tenni ezt. Nem tudom elmondani elégszer, hogy mennyire hiszem, hogy az elegendő víz elfogyasztása és a sok séta milyen mértékben teszi jobbá az életünket! A legjobb, ha mindezt zöld környezetben tesszük. Túrázzunk minél többet a természetben!

Lábbelik

Valóban ideális lábbelit válasszunk az úthoz. A sportboltok, cipőboltok immár tematikusan bontva kínálják a városi sétához és a külön természetben való járáshoz ideális modelleket. Egy jó ütéselnyelő talpbetéttel pedig fokozzuk a kényelmet. Ez utóbbit hátfájósoknak amúgy is ajánlom. Sokszor lehet látni sziklás, földes terepen magassarkúban egyensúlyozó, tanga papucsban lábujjakkal kapaszkodó, vagy gyógypapucsos túrázókat. Balesetveszélyes és nem is odavaló. Egy óvatlan mozdulattal vagy alapvetően csak magától az egyenetlen talajtól is sérülhet a boka, térd, és túlterhelhetjük a csípőnket…

Remélem, találtatok a fentiek közt érdemi információt. Mivel nekem a hitelesség a legfontosabb, minden javaslat azért szerepel itt, mert magam is így járok el.

Innen folytatjuk.

Tags:
Megosztás: